Els olis d'oliva de Catalunya

Aquest és ja un llibre vell, editat el 2008, però a la jornada sobre recuperació de varietats autoctones ens van obsequiar amb un exemplar, farem notícia d'aquesta incorporació a la biblioteca del departament. 
Catalunya ha destacat sempre per la producció en olis d'oliva verge de gran qualitat. L'oli d'oliva a Catalunya, país mediterrani, és un element bàsic i fonamental de la seva alimentació i de la seva cultura. Un aliment que des de fa temps immemorials ha format part de la nostra dieta, ha resultat ser, segons nombrosos estudis científics, el greix alimentari més beneficiós i recomanable per a la salut, i ha esdevingut un ingredient indispensable de la saludable i reconeguda dieta mediterrània.
L'objectiu d'aquesta publicació és contribuir a un millor coneixement i reconeixement d'aquest producte des d'una perspectiva agronòmica, de producció i elaboració gastronòmica, nutricional, paisatgística i patrimonial. 
Aquesta és una obra de divulgació i va tot i que va adreçada, en un sentit ampli, tant als professionals -productors, elaboradors, comercialitzadors...- que formen part d'aquest sector, com als especialistes de la salut, gastrònoms i consumidors en general.
L'obra fa un repàs de diversos aspectes relatius a l'olivera, l'oliva i l'oli.
Comença amb una llarga introducció històrica, el segon capítol parla dels paisatges de l'oli i de les zones on es cultiva. Aquest capítol acaba amb un interessant repàs a les varietats d'olivera conreades a Catalunya. En el capítol 3 s'explica el procés de producció de l'oli i en el 4, més tècnic s'analitza la composició química de l'oli, les seves característiques tècniques i organolèptiques de l'oli. El capítol acaba explicant els diferents tipus d'olis produits al país i les seves DOs. El llibre acaba amb un 5è capítol dedicat a analitzar el paper de l'oli en l'economia i les seves perspectives de futur. En aquest capítol hio ha una secció de receptes creades per grans cuiners catalans i amb una altra referida a les virtuts de l'oli d'oliva verge per la salut.

Autors: Josep Boatella Riera; Jesús Contreras Hernández

Fitxa tècnica
Encuadernat en tapa dura, Paper couché, amb gran quantitat de fotografies en color.
Mides 23,5 X 29 cm
Editat per Edicions 62 per a la Generalitat de Catalunya (DAAM)

Aquest llibre es pot baixar lliurement a la seguent adreça: Els olis d'oliva de Catalunya pdf

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada