Cava, on vas?

Fa uns 20 anys, Agustí Torrelló Mata va escriure el seu primer llibre i ara als 80 anys, diu que sent el deure de transmetre el seu testimoni “amb sinceritat i impunitat”. Per al cavista sadurninenc representa el seu darrer compromís amb un sector que en ocasions ha liderat i que també ha agitat quan ha cregut que era necessari. 

Cava, on vas? El llegat d'Agustí Torelló Mata, escrit pel periodista Josep Forns Varias, és un llibre que s'endinsa en el món del cava. Començant pels orígens del xampany català i arribant fins a l'actualitat, relata els fets més significatius i també els més controvertits dels gairebé 150 anys d'història del cava. Qüestions com l'aposta decisiva pel mètode champenoise en detriment del gasat, la transició del xampany al cava, l'expropiació de Rumasa, la difícil sortida de Josep Maria Raventós de Codorníu, el paper transcendental de Josep Ferrer en l'escalada de Freixenet, la guerra del cava entre els dos grans del sector, o el boicot al cava català, són alguns dels temes que s'aborden en els capítols d'aquest llibre. 

Però l'obra, que està farcida de moments cabdals i alhora d'anècdotes personals, no és limita a repassar una història de la qual Agustí Torelló n'ha estat protagonista i testimoni d'excepció. Cava, on vas? té també vocació de plantejar interrogants sobre algunes de les decisions que en els darrers anys s'han pres al sector i que estan condicionant el seu present i futur. Entre altres coses, proposa una reflexió profunda sobre els preus baixos del cava que escanyen el viticultor i fan difícil la viabilitat del sector, la introducció de varietats que no són pròpies i que fan perdre la singularitat, la incipient tendència a abandonar la denominació d’origen que empara el cava o l’individualisme que resta força i no permet apostar amb decisió per campanyes genèriques o la indefinició en les estratègies tant al mercat interior com a l'exportació; la manca d'un lider consistent, amb prestigi, que aglutini tota la gent del cava... Per exemple, Torelló qualifica de “barbaritat” que es permetés que el ministeri repartís la DO Cava per tot Espanya. 

Agustí Torelló Mata va començar a treballar al costat del seu oncle de cal Recaredo als 13 anys, posteriorment va treballar a Codorníu i entre altres càrrecs ha estat gerent de Marquès de Monistrol i Segura Viudas, abans de crear l’empresa que porta el seu nom, caves Agustí Torelló Mata. També va ser un dels fundadors i el primer president de la Confraria del Cava.

L'autor
Josep Forns Varias(Sant Sadurní d'Anoia, 1960) és llicenciat en Psicologia per la UB i en Periodisme per la UAB, també ha estudiat a l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès. Actualment treballa com a psicòleg i terapeuta familiar a l'espai C de Sant Sadurní, però ha desenvolupat una llarga trajectòria com a periodista. Va començar en les revistes locals D'Oca a Oca i Esqueixos, i també a les emissores Ràdio Sant Sadurní i Ràdio Vilafranca, per passar després a Catalunya Ràdio i Ràdio 4. En diversos moments ha col·laborat a Presència, El Periódico, El 3 de Vuit, Vilafranca TV, El 9 Nou, Diónysos i Livania. També ha treballat als departaments de comunicació dels ajuntaments de Vilafranca i Sant Sadurní, alhora que ha impartit tallers d'escriptura. Va ser premi Sant Ramon de Penyafort els anys 1986 i 1995 pels articles «Sant Sadurní d'Anoia, capital del cava» i «La verema mecanitzada», a més de finalista, amb Roser Oliver, del premi Rosalia Rovira pel programa «Del xampany al cava» de Ràdio Sant Sadurní. Responsable de la secció de vins i caves del setmanari penedesenc El 3 de Vuit entre 1996 i 2006, també va presentar la secció «Quin vi hi posem?» al programa El Suplement de Catalunya Ràdio del 2006 al 2008. Ha escrit els llibres Les veus d'un barri (1999) i Sant Sadurní d'Anoia. El cava, l'hoquei sobre patins i la Festa de la Fil·loxera (2006), aquest darrer conjuntament amb Antoni Romeu.

Fitxa tècnica
Títol: Cava on vas?
El llegat d’Agustí Torelló Mata
Autors: Josep Forns Varias
Publicat: 2015
Dimensions: 16,5 x 24 cm
Enquadernació: Tapa dura
Pàgines: 320
Edició: 1a
ISBN: 978-84-16445-06-6
Preu: 25 € (IVA inclòs)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada