Vinos naturales en España

Què és un vi natural? Com que el terme no ha estat definit en els diccionaris ni per cap "acadèmia" amb prou autoritat, cadascú fa servir el terme segons li sembla. Amb tot, l'acceptació més comú seria la següent: Entenem com a vi ecològic, aquell en el que el raïm ha estat cultivat respecte les normes de cultiu ecològic. Després en la vinificació, el cellerer té un bon marge de llibertat per elaborar el vi, per exemple pot sembrar llevats industrials per iniciar i conduir la fermentació. El vi no deixarà de portar per això l'etiqueta "ecològic". 
En canvi, hi ha elaboradors, que partint d'un raïm ecològic, certificat o no, produeixen un vi sense utilitzar tècniques que signifiquin adicions d'aditius o productes no propis del most. Així, tot i aplicant el coneixement més punter, renuncien a forçar al vi a anar cap a resultat prèviament dissenyat, sinó que permeten que el vi per ell mateix evolucioni a la seva manera sense productes externs.
És una manera de fer molt arriscada, però al mateix temps molt respectuosa amb la naturalesa i que permet al vi expresar-se tal com és sense fer-li malbé cap de les seves característiques pròpies.
No em tingut temps de llegir el llibre de Joan Gómez Pallarès (encara no ens ha arribat), però coneixent el seu autor, ens atrevim a recomanar-lo ja des d'aquest moment. La seva web de vinis ja fa temps va estar recomenada al nostre blog.
L'autor
Joan Gómez Pallarès (Igualada, 1960) és doctor en Filologia Clàssica per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i catedràtic d’aquesta universitat des del 2002. Ha estat degà de la Facultat de Filosofia i Lletres, vicerector de Doctorat i Formació continuada, vicerector d’investigació, i vicerector de Política econòmica i planificació, sempre a la UAB. Ha participat, com a investigador principal, en més d’una vintena de projectes nacionals i internacionals i és autor d’una àmplia bibliografia. L’any 2000 va rebre la Distinció de la Generalitat de Catalunya per a la Promoció de la Recerca Universitària. Aquest juliol va ser nomenat director de l’ICAC (Institut català d'arqueologia clàssica) per al període 2013-2017. Per si tot això no fos poc, també és una autoritat en el món del vi, l'altra seva gran afició coneguda i el seu blog de vinis ha rebut diversos premis i reconeixements.
El llibre (fitxa):
Nº de páginas: 283
Encuadernació: Tapa rústica
Editoral: RBA Integral
Llengua: Castellà
ISBN: 9788415541929
Preu 18€ (La casa del libro)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada