Guia de cerveses de Catalunya

Guia de cerveses de Catalunya
Jordi Expósito Pérez i Joan Villar-i-Martí
Des dels inicis de la civilització, la cervesa s’ha vinculat al desenvolupament social de la humanitat. Els sumeris en produïen fa més de 8.000 anys i, a Europa, les primeres notícies que se’n tenen són de cervesa catalana. Fa una mica més de 5.000 anys, una comunitat agrícola que vivia en el que avui és Begues, prop de Barcelona, ja elaborava cervesa, la més antiga documentada al Vell Continent.
  

Si bé la cervesa era habitual en les comunitats neolítiques de la península Ibèrica, fins al segle xvi no es torna a tenir constància de la seva presència. L’emperador Carles V, originari de Flandes, es va fer construir una fàbrica de cervesa al seu retir del monestir de Yuste, a Càceres.
Les primeres fàbriques catalanes s’estableixen a Barcelona a principis del segle XIX i algunes marques molt conegudes han arribat fins als nostres dies, però no és fins al final del segle XX que comencen a proliferar les microcerveseres. Des d’aleshores s’han anat multiplicant i han perfilat un panorama cerveser català que presenta un impressionant creixement any rere any, els fruits del qual us presentem, a raig, en aquest llibre. Salut!
Els autors
Jordi Expósito Pérez (Barcelona, 1966). Col·leccionista de breweriana i creador del bloc Cerveza Artesanal en Catalunya, ha escrit i s’ha autoeditat dos llibres de temàtica cervesera previs a aquesta obra. El 2011, crea amb Andrés Masero la revista digital Gacetilla Cervecera, de la qual és editor. És, també, propietari de la botiga BeerStore oberta recentment.
Joan Villar-i-Martí (Sabadell, 1983). Aficionat a la cervesa des d’edats primerenques, el seu punt d’inflexió cerveser és fruit d’un període vital a Brussel·les, on descobreix part de la magnitud que abasta el terme cervesa. Degustador de cervesa i creador del bloc Birraire.com, és també editor de la revista digital Gacetilla Cervecera.
Fitxa tècnica
Editorial Base. Col·lecció Base Històrica. Número 96

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada