Els vins de Costers del Segre

Josep Vallverdú, Marta Alòs, Vidal Vidal, Josep Ramon Ribé, Marc Trilla, Toni Lara, Xavier Ayala
A Lleida sempre s’havia fet vi i havia arribat l’hora que tingués un renom. En aquest exhaustiu compendi que suposa aquest llibre –el primer d’aquestes característiques de la DO Costers del Segre– s’expliquen la filosofia, les subzones, els cellers un per un –a hores d’ara ja són gairebé una quarantena–, tot ben amanit amb una acurada selecció de fotografies i amb els comentaris de tast dels millors productes de cadascun dels elaboradors. Aquesta obra expandeix els aromes i els sentiments que es desprenen de cadascun d’aquests cellers. Una experiència única, com cada cop que obrim i tastem un vi de la DO Costers del Segre.
L'escriptor Josep Vallverdú fa una presentació general del volum, mentre que Marta Alòs i Vidal Vidal ens presenten la visió general de les diferents subzones estudiades. Per la seva banda, el periodista Josep Ramon Ribé fa una extensa crònica de la història i característiques de cada celler i els sommeliers Xavi Ayala i Toni Lara ens presenten al detall els vins més destacats de cada celler. El fotògraf Marc Trilla ha fotografiat cada detall per il·lustrar l'obra amb imatges espectaculars.
Els autors

Josep Vallverdú i Aixalà
Lleida 1923. El 1945 es llicencià en Filosofia i Lletres per la Universitat de Barcelona. Durant molts anys exercí de catedràtic d'institut. L'any 2000 va rebre el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes. La seva obra més coneguda i destacada és la literatura infantil:
Trampa sota les aigües, 1963; Rovelló, 1969 Ha estat adaptat per fer-ne una sèrie de dibuixos animats; En Roc Drapaire, 1971; L'home dels gats, 1972, Novel·la. Un cavall contra Roma 1976; Saberut i Cua-Verd, 1982; Bestiolari, 2010; Proses de Ponent; El testament de John Silver
Marta Alòs i López
Lleida, 1960. És una escriptora i política catalana. Diputada al Parlament de Catalunya la VIII i la IX legislatures per CIU. És tècnica en Banca i Assessorament Financer, tècnica en administració comptable, tècnica en màrqueting estratègic i operatiu per a empreses, estudis de la Llicenciatura d'Història i actualment està cursant la carrera de Psicologia a la Universitat Oberta de Catalunya.
Treballa a la Universitat de Lleida al departament de Biblioteques i Documentació.
Dels seus llibres destaquen: Per un pecat d'amor, 1995; Els ulls de l'ametller 1997; La mà al melic; Físic i Polític, obra de teatre; Quartet Ponentí 1997; Sol de Ponent, 2001; L'Ombra de la Forca, 2002; Entre Imams i Capellans, 2005; Històries de l'AVE.
Tertuliana a Catalunya Ràdio, RAC1, Els Matins de TV3. Col·labora en diverses publicacions: Diari Segre, SomGarrigues, Nació Digital, ENotícies.
Vidal Vidal i Culleré 
Arbeca, 1958. Va estudiar dret a Barcelona, el que li va permetre involucrar-se activament en la l'agitació social, política i cultural que vivia el país. 
Treballaria com a secretari d’Ajuntament a Flix i Ascó, després com a tècnic turístic i posteriorment com a delegat dels Serveis Territorials de Comerç, Consum i Turisme. A més a més, Vidal ha compaginat tota aquesta activitat amb col·laboracions en diversos mitjans, tant de ràdio com de premsa. Intervé, entre molts altres, a Ràdio ponent, Catalunya Ràdio, El Segre, Presència i Lectura. Cal remarcar, per altra banda, la seva implicació en política, militant primer al Front Nacional de Catalunya i, des de 1986, a Esquerra Republicana de Catalunya, quelcom determinant en la seva tasca com a articulista.
Entre les seves obres: Les rutes de Ponent I. L'oració dels perduts, 1987; Les rutes de Ponent II. El país de les pomes, 1988; Les rutes de Ponent III. La porta del cel, 1989; Geografia impúdica,1990; Les rutes de ponent IV. El centre del món, 1990; Tots venim d'Arbeca, 1993; Els imprecisos límits de l'ànima, 1995; La ciutat de l'oblit, 1998; Del Pirineu a l'Ebre, 1999; De costa a costa, 1999; El País de l'Eix: en cotxe per la Catalunya de l'Eix Transversal, 2000; Salvatge Oest, 2001; Esperaré el dia i la nit, 2002; Com és que el cel no cau?, 2004; Nit endins, 2011 i La meitat de zero, 2013.
Josep Ramon Ribé
Després de tres anys treballant al sector de transport de mercaderies, va començar a fer de periodista al Diari de Lleida i el Nou Diari de Lleida, fins al seu tancament (abril 1994). 
Al diari La Mañana, on hi va estar fins a finals de 2005. Es va incorporar al projecte del Bondia Lleida. Des del 2014 és director del diari La Mañana.
També és el director de continguts de la revista gratuïta bimestral Altanto! (que es distribueix al Baix Segre) i coordinador de continguts de la revista Dossier Europa.
Marc Trilla
Fotògraf de professió i vocació. 
Ha publicat tres libres il·lustrats sobre festes i un personatge d’àmbit públic. 
Com a fotògraf freelance, combina la fotografia publicitària amb el retrat d’estudi i el reportatge social.
Col·labora puntualment amb revistes de tirada nacional i organitza workshops per a fotògrafs professionals. 
L’apassiona també la docència fotogràfica, tant de producció com de retoc, que exerceix en diverses poblacions des de fa cinc anys.
Xavier Ayala
Sommelier al Celler de Can Roca, fins el 2007; Professor Curs Sommeliers a l'ESOB; Gerent a Gastrosolucions fins el 2010; Direcció de Restaurant i Sommelier en cap; Sommelier en cap a Moritz Barcelona fins 2013.
Professor del Curs Sommeliers Girona; Professor Curs de Sommelier al CEET i Sommelier a La Boscana, Bellvís, Lleida
Toni Lara
Propietari del Restaurant l’Estel de la Mercè de Lleida, juntament amb la Mercè Tomàs.
Es va erigir com a millor sommelier de Catalunya, desprès de proclamar-se guanyador del Campionat de Catalunya de l’especialitat, celebrat el passat dimarts 10 de juny al Palau de Congressos de Lleida.

Fitxa tècnica
ISBN: 978-84-9975-687-5
280 pàgines
novembre 2015
Tapa dura
19 x 28 cm
Nº Col·lecció: 68

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada