Més enllà del vi _ DOQ Priorat

Més enllà del vi _ DOQ Priorat
Sebastià Alba
‘Més enllà del vi’, la cara més humana del Priorat.
Un nou llibre, que defuig de les clàssiques guies de puntuació, repassa celler per celler les extraordinàries històries personals que hi ha darrera de quasi un centenar d’empreses de la única DOQ catalana.
Ferran Adrià, que considera el Priorat “una imatge del país i una inspiració”, va acceptar prologar l’obra que es capbussa a les arrels d’ “un motor econòmic que ha deixat enrere prejudicis i hàbits passats i que s’ha erigit en un dels valors més importants de la nostra geografia econòmica”.
El Priorat contat pels seus protagonistes. Amb aquesta idea matriu com a motor, les extraordinàries històries humanes que s’amaguen darrera dels 96 cellers inscrits a la Denominació d’Origen Qualificada (DOQ) Priorat han estat reunides, entrevista per entrevista, per primera vegada a les 183 pàgines del llibre ‘Més enllà del vi’ per MedForLife Communication, que inicia el seu camí editorial amb aquesta publicació.
Amb el singular món del vi a mode de fil conductor, ‘Més enllà del vi’ s’allunya de les clàssiques guies de puntuació del producte (Parker, Peñín…) per a deixar aflorar tota la riquesa, les potencialitats i les restes d’aquest territori extraordinari sota la guia dels propis bodeguers. “La realitat del Priorat s’expressa de manera molt directa, fins i tot crua i descarnada per alguns dels entrevistats; en altres casos només s’arriba a intuir entre paraules tòpiques i veritats a mitges"
“No és aquest un llibre de dades i més dades sobre els cellers del Priorat… aquí es parla del vi, de la terra i d’homes i dones que anys enrere van saber trobar or a les vinyes sobre una terra de llicorella, i encaminar el desig de fer possible el miracle als racons més oblidats”.
‘Més enllà del vi’ no és un catàleg, però s’ha recollit en fitxes personalitzades –ordenades geogràficament a les 11 poblacions de la DOQ- amb informació exhaustiva i actualitzada sobre l’ “ànima” de 335 marques de les 580 etiquetes atorgades per la DOQ. El llibre dedicat al Priorat és, a més, el primer d’una sèrie que repassarà, amb el mateix focus, totes les denominacions d’origen de Tarragona. Els propers treballs s’endinsaran a la Conca de Barberà i a la Terra Alta.
L'obra es caracteritza també pel seu profund compromís amb el medi ambient i la conservació del paisatge del Priorat. En aquest sentit, deixa constància de la reduïda sensibilitat (amb comptades excepcions) dels cellers cap un element clau del seu negoci: “És com si els bodeguers tinguessin ben clar que el paisatge és un dels seus valors fonamentals, però no obren en conseqüència; el paisatge se cita de pas como un component del territori, però donant-lo per guanyat, com si encara no s’hagués de lluitar dia a dia, bancal a bancal, construcció a construcció, poble a poble…”, subratlla Sebastiano Alba, que revela importants carències en la senyalització i explicació de les finques de cara a les rutes enoturístiques.
També, ‘Més enllà del vi’ examina el complicat assumpte de la petjada ecològica dels processos de producció – encara molt millorables per reduir l’impacte contaminant- als propis cellers. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada